Gift Voucher
Weekly
Help
EN
Icon arrow
Find a tableExperiencesFestivalsBlog
Sign in
Icon search
Biuro Prasowe

Born to break rules! Odkryj smaki, które łamią zasady na RestaurantWeek®!

Przy Kominie - RestaurantWeek®

Czy czekolada może zakochać się w śledziu ze śliwkami? Czy francuska zupa cebulowa odnajdzie się w duecie z lodowym cydrem? A może torcik z krewetkami i filetowanym grejpfrutem to nowy hit wśród Foodies? Na RestaurantWeek® przekroczysz granice kulinarnej wyobraźni i odkryjesz smaki, które łamią wszelkie reguły! Jesteś Born to Be Foodie? 

Nie zwlekaj – zarezerwuj stolik w restauracji już teraz na RestaurantWeek.pl!  » 

1 lipca 2025

Zapomnij o kulinarnych zasadach – czas na rewolucję! Wiosenna edycja RestaurantWeek® trwa do 17 kwietnia i do tego czasu czekają na Ciebie wyjątkowe trzydaniowe menu z prezentem od partnera Festiwalu, w cenach aż o 50% niższych niż w regularnej karcie! Tutaj nie ma miejsca na nudę. W topowych restauracjach doświadczysz najbardziej zaskakujących połączeń smakowych! Odważysz się spróbować?

Kwestia Czasu – Białystok

Festiwalowe menu mięsne zaczyna się od pieroga - ale nie takiego, jakiego znasz. W jego wnętrzu kryje się miękki, soczysty polik wołowy, tak delikatny, że dosłownie rozpływa się w ustach. Całość dopełnia lekka pianka z boczku, a esencjonalne demi-glace nadaje potrawie głębię smaku, której nie sposób zapomnieć. Zaskoczenia nie kończą się na przystawce. Danie główne to perliczka – subtelna, a jednocześnie wyrazista, serwowana z aromatycznymi smardzami i bogatym sosem chicken-glace. Towarzyszą jej wiosenne warzywa, które ożywiają talerz i podkreślają świeżość kompozycji. Na deser – zderzenie dwóch światów: lawendowe ptasie mleczko na kruchej podstawie ze skwarkami. Intrygujące? Więcej nie zdradzimy. Zarezerwuj i daj się zaskoczyć!

Przy Kominie - RestaurantWeek
Przy Kominie

Gdańska 14 - Bydgoszcz

Tatar? Oczywiście, ale z majonezem z pieczonej papryki i korzenną bagietką. Schab? Tak, lecz marynowany w maślance i podany z popcornem… z kaszy gryczanej! A deser? Mus z białego sera, espuma z mango i karmelizowany słonecznik – lekko, chrupiąco, idealnie zbalansowane. Opcja roślinna też wychodzi poza schemat. Krem z buraka spotyka się tu z chrzanowymi kopytkami, fetą i oliwą pietruszkową – klasyka, ale z autorskim twistem. Danie główne? Stek… z cukinii! Podany z ogórkiem, czerwonym curry i marchewkowym hummusem. Ucztę wieńczy deser w postaci słodkiego cappuccino z kremem toffi, jagodami i kruszoną belgijską czekoladą. W Gdańskiej 14 smak wymyka się regułom. Podejmujesz wyzwanie?

Holiday Inn Express - Lublin

W tej lubelskiej restauracji festiwalowe menu to prawdziwa kulinarna niespodzianka. Połączenia, które na pierwszy rzut oka mogą wydawać się szalone, na talerzu zaskakują doskonałą harmonią. Menu mięsne rozpoczyna się od tatara, ale w wersji, jakiej się nie spodziewasz. Wołowy antrykot w towarzystwie trufli, borowików i suszonego żółtka to połączenie elegancji, ziemistości i głębokiego umami. Do tego brioszka, bo przecież klasyka też może być zaskakująca! Danie główne? Polędwiczka cielęca, która wchodzi na wyższy poziom. Razem ze smardzami, skorzonerą i wyrazistym demi-glace tworzy kunsztowną, wielowymiarową całość. Menu B to równie nieoczywista kombinacja. Stek? Owszem - z kalafiora! Do tego fioletowy ziemniak, granat i creme fraiche – smakowy rollercoaster, który zaskakuje tym, jak świetnie działa. Danie główne to dorsz w nietuzinkowej interpretacji: miso, szafran, cydr, ryż i parmezan. Brzmi odważnie? Uwierz na słowo, że smakuje genialnie!

Bistro Bene - RestaurantWeek
Bistro Bene

Folwark - Rzeszów

Dla miłośników treściwych smaków – uczta zaczyna się od proziaka, ale na opak! W tej wersji to połączenie wędzonego twarogu, palonej śmietany, oliwy szczypiorkowej i karmelizowanej gruszki – lekkie, ale z charakterem. Następnie na stole ląduje aksamitny filet z kaczki z zapiekanką ziemniaczaną, sosem z derenia i sałatką z flambirowaną pomarańczą. Wersja wege? Zaskakuje od pierwszego kęsa! Na początek krem z pasternaku i pieczonego jabłka, z chrupiącym chipsem z pietruszki. W roli głównej - ravioli z dynią i pigwą, w którym ziemista nuta dyni spotyka się z kwaskowatością owocu. Całość dopełnia maślana emulsja z szałwią i puder z pestek dyni. Na deser – dla wszystkich jednakowo: ekler z musem ze słonego karmelu i sosem jeżynowym. Skusisz się? 

Taras. -  Szczecin

Czy słyszałeś kiedyś o zupie z sałaty masłowej? W restauracji Taras zaskoczą Cię już na samym początku! Ta nietypowa zupa to lekka, orzeźwiająca propozycja, którą podkręca chrupiący boczek, dodając jej intensywności i balansując smak. A to dopiero początek kulinarnego show! Kolejnym odkryciem jest czarny dorsz w aksamitnym maślano-cytrynowym sosie, serwowany z groszkowym purée i kiełkami. Jeśli zaś wybierzesz menu roślinne, zjesz zupę z przecieranej marchwi z chipsem cheddarowym  na przystawkę i selerybę z ogniska, posypaną popiołem z pora, z pieczonymi batatami i dressingiem koperkowo-musztardowo-miodowym. Tu każdy składnik ma swoją historię, ale razem tworzą spójną, niespodziewaną opowieść.

Restauracja Taras - RestaurantWeek
Restauracja taras.

Vinissimo Restaurant & Wine Bar (Michelin Bib Gourmand) - Trójmiasto

Gdy wydaje Ci się, że kulinarny świat nie ma już przed Tobą tajemnic – Vinissimo otwiera zupełnie nową perspektywę. Tu klasyka flirtuje z nowoczesnością, a dania wymykają się schematom i urzekają oryginalnym charakterem. Festiwalowe menu otwiera tatar wołowy z grillowanym chlebem na zakwasie, majonezem tuńczykowym i kaparami. Danie główne to soczyste grillowane udo z kurczaka. Towarzyszą mu intensywne w smaku portobello, aromatyczny sumak, kremowe tzatziki z owczym serem, ciecierzyca i świeża kolendra. Alternatywna propozycja składa się m.in. z glazurowanych buraków z delikatnym labneh, pistacjami, trybulą i pomarańczą oraz pierożków gyoza z dorszem, bisque ze skorupiaków, białą rzepą i furikake. Abstrakcja? Ale jaka wyborna!

Loft 2.0 – Olsztyn

W tej restauracji każda potrawa to podróż w nieznane, gdzie smaki zderzają się ze sobą w najbardziej zaskakujący sposób. Rozpoczynasz od befsztyku tatarskiego, ale nie spodziewaj się klasyki. Tatar na grzance z własnego chleba ma głęboki, truflowy majonez, który swoją intensywnością wznosi to danie na zupełnie inny poziom. Do tego pikle, które dodają mu charakteru i wyrazistej świeżości. Główne danie to polędwiczka wieprzowa po Bawarsku, w którym zioła oplatają mięso, nadając mu niezrównaną lekkość i smak. W parze z nią idzie pappardelle z marchwi, które czaruje delikatnością, kontrastując z ziemniakami hasselback i purée z zielonego groszku, wprowadzając na talerz nuty świeżości, ale też głęboki, ziemisty charakter. Ale to, co naprawdę wyróżnia Loft 2.0, to odwaga, by sięgnąć po odrobinę tropikalnej ekstrawagancji. Krewetki Saint Martin w cieście kataifi z mango-chili to jak podróż na Karaiby w jednym kęsie. Ich chrupiąca tekstura, zestawiona z pikantno-słodkim sosem, wprowadza prawdziwy żywioł na talerzu – soczystość krewetek zderza się z ostrością chili, a mango dodaje egzotycznej świeżości. W takim wydaniu kuchnia staje się zabawą z przeciwieństwami.

Cucina Mia (Sheraton Grand Warsaw) - RestaurantWeek
Cucina Mia

Nie czekaj! Już dziś dołącz do ponad 2 milionów Foodies, odkrywaj nowe perełki kulinarne i świętuj #BornToBeFoodie w topowych restauracjach w Polsce! W tej edycji do festiwalowego stołu dołącza Pepsi! Ciesz się klasycznym smakiem Pepsi Twist w mocktailu Pepsi Twist on the Rocks, który możesz wybrać gratis jako uzupełnienie swojego menu, a Pepsi Zero Cukru zamów w festiwalowej cenie 6 zł i ciesz się maksymalną przyjemnością i zerem kalorii. 

Rezerwacje trwają na https://restaurantweek.pl 

Wejdź w tryb śniadaniowy! 

Poranki wiosną smakują lepiej – szczególnie z BreakfastWeek! To idealna okazja, by wyrwać się z rutyny i odkryć najlepsze śniadaniownie w mieście. Zabierz Bliskich i cieszcie się wyjątkowymi smakami przygotowanymi specjalnie na ten Festiwal. Za 35 zł spróbujesz popisowego śniadania z kawą na roślinnym napoju Alpro. Festiwalowe śniadania czekają na 
Ciebie w Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, Warszawie, Szczecinie, Wrocławiu i na Śląsku. BreakfastWeek potrwa tylko do 17 kwietnia – nie przegap okazji na pyszny początek dnia! 

Rezerwuj śniadanie na www.BreakfastWeek.pl  »

Najlepsze stoliki szybko znikają – do zobaczenia przy stole!

Rezerwacje: RestaurantWeek.pl » oraz w aplikacji Week »

Termin Festiwalu: 4 marca — 17 kwietnia

 

Share:
Icon facebook
Icon twitter
Icon linkedin
Recommended articles
Sezon na doświadczenia wystartował! Poznaj mistrzowskie adresy, które musisz odwiedzić podczas FineDiningWeek®!

Najbardziej wyczekiwany sezon smaków powraca! FineDiningWeek® znów zmienia Polskę w kulinarną mapę marzeń - pełną smaków do odkrycia. Przez sześć tygodni – od 1 lipca do 10 sierpnia – fine dining staje się bardziej dostępny, a każda wizyta w restauracji zamienia się w prawdziwe doświadczenie z najwyższej półki. To czas, kiedy najlepsi Chefowie w Polsce serwują swoje mistrzowskie menu przygotowane specjalnie na ten festiwalowy moment. Odkryj Festiwal Sztuki Restauracyjnej oraz restauracje, które tego lata po prostu musisz odwiedzić. Rezerwuj na FineDiningWeek.pl – zanim zrobią to wszyscy inni! 

Biuro Prasowe
Sezon na doświadczenia - ruszyły rezerwacje na FineDiningWeek®!

To ten moment w roku, gdy fine dining staje się bardziej dostępny, a doświadczenia restauracyjne najwyższej klasy są na wyciągnięcie ręki i kilka kliknięć. FineDiningWeek® powraca, otwierając sezon na kulinarne odkrycia, spotkania przy wykwintnych daniach i chwile celebracji. 

Od 1 lipca do 10 sierpnia czekają na Ciebie mistrzowskie menu, które zarezerwujesz już teraz na FineDiningWeek.pl   » 

Biuro Prasowe
Poznaj najgorętsze debiuty wiosennej edycji RestaurantWeek®! Zarezerwuj, zanim zrobią to inni!

Kulinarna rewolucja trwa! Wiosenna edycja RestaurantWeek® to ponad 100 nowych restauracji w całej Polsce, które czekają, by zaskoczyć i zachwycić autorskimi menu. To niepowtarzalna okazja, by przed wszystkimi odkryć miejsca, o których wkrótce będzie głośno. Jesteś #BornToBeFoodie? Nie przegap szansy na wyjątkowe kulinarne doświadczenia! Rezerwuj stolik już teraz na RestaurantWeek.pl.  

Biuro Prasowe
Polacy w 10 lat zostali Foodies! 🍽️ RestaurantWeek® napędza rewolucję restauracyjną!

Polska gastronomia eksplodowała! 🍽️ W ciągu dekady (2014-2024) restauracje stały się czymś więcej niż tylko miejscem na szybki posiłek. Dziś to przestrzenie spotkań, kulinarnych odkryć i tworzenia trendów, które wznoszą polską scenę restauracyjną na światowy poziom. Liczba restauracji wzrosła w tym czasie o ponad 30%, wydatki na jedzenie poza domem podwoiły się, a Polacy pokochali odkrywanie nowych smaków, jak nigdy dotąd. W samym sercu tej rewolucji jest RestaurantWeek®, który od 10 lat zmienia zwykłe wyjścia do restauracji w wyjątkowe doświadczenia. Jak Polska stała się krajem Foodies? Oto przepis na sukces ostatniej dekady! 

Biuro Prasowe
#BornToBeFoodie – świętuj 10 lat przy stole! Ruszyły rezerwacje na wiosenną edycję RestaurantWeek®

Właśnie wystartowały rezerwacje na największe i najpopularniejsze wydarzenie towarzysko-kulinarne w Polsce - RestaurantWeek®! 

Nadchodząca wiosenna edycja Festiwalu odbędzie się pod hasłem #BornToBeFoodie i potrwa od 4 marca do 17 kwietnia. Na Gości spragnionych odkrywania nowych smaków w topowych restauracjach czekają autorskie, trzydaniowe menu z prezentem od partnera 
w specjalnych, nawet do 50% niższych cenach, dostępnych tylko podczas wydarzenia. 

Kulinarne odkrycia można rezerwować na https://RestaurantWeek.pl/   » 

Świętuj 10-lecie RestaurantWeek® i przekonaj się, że smakowanie życia zaczyna się na talerzu!
 

Biuro Prasowe
TOP restauracje, które zachwycają Foodies! Sprawdź, gdzie musisz zjeść na RestaurantWeek®!

Ruszyła wiosenna edycja RestaurantWeek® – największego i najpopularniejszego Festiwalu towarzysko-kulinarnego w Polsce. 

Pod hasłem #BornToBeFoodie od 4 marca do 17 kwietnia topowe restauracje w całym kraju zapraszają na wyjątkowe, trzydaniowe menu w cenach nawet 50% niższych niż w regularnej karcie! Spotkania przy stole to doskonała okazja, żeby spróbować czegoś nowego i zaskoczyć podniebienie nieoczywistymi smakami. Które restauracje podbiją serca prawdziwych Foodies? Sprawdź topowe rekomendacje! 

Najwyższy czas rezerwować stoliki: RestaurantWeek.pl! » 

Biuro Prasowe
Wiosenne poranki w trybie śniadaniowym - odkryj śniadaniowe hity podczas BreakfastWeek!

Odkryj poranki w nowym, wiosennym wydaniu! BreakfastWeek przełącza Cię na tryb śniadaniowy i pozwala celebrować każdy poranek bez pośpiechu. To wspaniała okazja, by odkryć najmodniejsze śniadaniownie i zanurzyć się w świecie wyjątkowych smaków. Zapomnij o rutynie! Do 17 kwietnia czekają na Ciebie festiwalowe śniadania, które kuszą nieoczywistymi połączeniami. Brioche z kaszanką, jajem w koszulce i jabłkami w cydrze, naleśniki z kawiorem i śmietankowym serkiem, czy chrupiąca pajda chleba z omletem, kimchi i twarożkiem – to tylko niektóre z popisowych propozycji. Nieważne czy zaczynasz dzień w pojedynkę, z rodziną, czy z przyjaciółmi – jedno kliknięcie dzieli Cię od śniadania, które zmieni rytm Twojego poranka. Wejdź w tryb śniadaniowy i rezerwuj najgorętsze śniadania sezonu.
 

Rezerwuj na śniadanie w restauracji na BreakfastWeek.pl  »

Biuro Prasowe
Nie masz pomysłu na świąteczny prezent? Podaruj Bliskim Rok Festiwali 2025 z rabatem do 12%!

Przygotowania do Świąt ruszyły pełną parą. Zastanawiasz się, co podarować Bliskim na gwiazdkę? Zamiast kolejnych skarpet, nudnego swetra czy nietrafionych perfum, sprezentuj Rok Festiwali 2025 z rabatem do 12%. Świąteczna oferta RestaurantClub dotyczy 3 Festiwali odbywających się w 2025 roku: RestaurantWeek® – edycja wiosenna i jesienna – oraz FineDiningWeek®. 
Rezerwacje trwają na stronie 🔗RestaurantClub.pl w zakładce "Na prezent".

Biuro Prasowe
155 000 gości w 40 dni! Za nami Restaurant Week i Breakfast Week

Kolejny rekordowy Restaurant Week już za nami! Przez 40 dni na ponad 145 tysięcy gości spróbowało trzydaniowych propozycji szefów kuchni 380 restauracji z całej Polski. Restauracje gremialnie odwiedzano już od śniadania - pretekstem do tego był trwający równolegle Breakfast Week, z którego oferty skorzystało 10 tys. osób. Na oba Festiwale z rabatem zaprosiła marka Visa.

Biuro Prasowe
Pepsi Twist is back! Kultowy smak w najlepszych restauracjach

Pepsi Twist to ikoniczny napój łączący smak klasycznej Pepsi z cytrynowym orzeźwieniem. Ten mix triumfalnie wrócił na sklepowe półki i do restauracji w całej Polsce, a przy okazji zadebiutował podczas wiosennej edycji RestaurantWeek. 

artykuł sponsorowany
Polskie gwiazdki Michelin. Wrocław po raz pierwszy w przewodniku

Michelin ogłosił nową listę restauracji rekomendowanych w Przewodniku MICHELIN Polska 2025. W tym roku do zestawienia dołączył Dolny Śląsk z Wrocławiem na czele. Nowy region uzupełnia dotychczasowe lokalizacje, do których należą Warszawa, Kraków plus Podhale, Poznań i Trójmiasto. 

rozmaitości
Warszawskie restauracje, do których chce się wracać.

Wiosenna edycja RestaurantWeek® przyniosła setki kulinarnych odkryć. Wiele restauracji, które zachwyciły popisowym menu, zaprasza teraz na swoje regularne dania. Czas pomiędzy Festiwalami to świetny moment, by znów zająć miejsce przy stole w jednej z warszawskich restauracji.
Każde miejsce to inna historia, styl i doświadczenie – wybierz coś dla siebie lub spróbuj wszystkich! 

rozmaitości
Martini – ponadczasowa ikona smaku

Czy wiesz, że oryginalną recepturę Martini znają jedynie trzy osoby na świecie? Ten klasyczny włoski aperitif przez lata stał się symbolem stylu i elegancji, a jednocześnie uosobieniem radości życia. Tradycyjna receptura przenosi w świat włoskiego dolce vita - pełnego słońca i dobrego smaku. 

artykuł sponsorowany
Najlepsze restauracje w Polsce - wyniki Plebiscytu Gości

Wiosenna edycja RestaurantWeek® 2025 rozgrzała kulinarne emocje do maksimum i pobiła wszystkie rekordy. Niemal 215 tysięcy Foodies w Polsce i Czechach świętowało miłość do jedzenia i wspólne spotkania przy stole podczas największych festiwali RestaurantWeek®. W ramach największego plebiscytu restauracyjnego w kraju Goście ocenili i wybrali najlepsze restauracje. 

festiwale
Piercing - sposób na wyrażenie siebie

Elegancka kolacja w modnej restauracji, ważny biznesowy lunch, a może luźne popołudnie ze znajomymi przy pizzy i winie? Każde spotkanie zasługuje na odpowiednią stylizację, a nic nie podkreśli jej lepiej niż dobrze dobrana biżuteria. Nieskończone możliwości przynosi tu piercing. 

artykuł sponsorowany
Nie tylko czarna z cytryną. Teabarista o smakach, rytuałach i herbacianych kompozycjach

Czy herbata może być dopasowana do pory roku, stylu muzycznego albo potrawy? Zdecydowanie tak - o ile wie się, jak się z nią obchodzić. Z teabaristą marki Lipton, Julianem Karewiczem, rozmawiamy o tradycjach picia herbaty na świecie, aromatycznych kompozycjach i o tym, dlaczego warto pić ją nie tylko dla smaku, ale też, żeby zadbać o siebie. 

artykuł sponsorowany
Wyrafinowane dania w domu i restauracji - Lidl Plus i RestaurantWeek® łączą siły!

Masz ochotę na wykwintną kolację w topowej restauracji, a może wolisz delektować się pysznymi potrawami w domowym zaciszu? Dlaczego nie skorzystać z obu opcji? Odtwórz najlepsze menu RestaurantWeek® we własnej kuchni. Dzięki bogatej ofercie produktów w Lidlu, bez trudu przygotujesz potrawy z różnych zakątków świata, a z programem Benefit Plus w aplikacji Lidla, zgarniesz zniżkę na festiwalowe menu podczas RestaurantWeek®.  

Idealne połączenie!

artykuł sponsorowany
Rezerwacje z Week na co dzień - sprawdź jak?

Rezerwacja stolików online to wygoda, która zmienia doświadczenia gości w restauracjach – oszczędzasz czas, masz dostęp do pełnej informacji i możesz spersonalizować swój wybór. Foodies doskonale znają ten komfort dzięki Festiwalom takim jak RestaurantWeek®, FineDiningWeek® czy BreakfastWeek. Ale czy wiesz, że na Week.pl oraz w aplikacji możesz rezerwować stoliki lub specjalne menu nie tylko podczas Festiwali, ale także na co dzień?

Poznaj wszystkie opcje rezerwacji od Week! Rezerwuj jak Ci wygodnie. 

rozmaitości
Wejdź w tryb śniadaniowy! Zarezerwuj stolik na BreakfastWeek

Już 18 lutego ruszają rezerwacje na największy festiwal śniadaniowy w Polsce - BreakfastWeek. Nadchodząca wiosenna edycja Festiwalu tradycyjnie towarzyszy festiwalowi RestaurantWeek®! i potrwa od 4 marca do 17 kwietnia. 

festiwale
Icon arrow
Icon arrow
  • Logo Food Business Award
  • Logo Aig Multimedia Award
  • Logo E-gazele Award
  • Logo Brief Award
  • Logo Environmentally friendly concept Award